Dla większości osób będących na diecie podstawowym źródłem białka jest drób i jest to najczęściej filet z kurczaka. Jednak nie znam osoby, która po pewnym czasie nie przejada się kuczakiem, ewentualnie uczucie przejedzenia nastąpiło w skutek braku pomysłu na kurczaka. Dzisiaj przedstawiam Wam koleją odsłonę, tego co, co można zrobić z filetu drobiowego.
Składniki:
200 g piersi z kurczaka
Pół średniej wielkości świeżego brokuła
Pół papryki
Pół cebuli
Ząbek czosnku
Mały pomidor
Jajko
Przyprawa do kurczaka, sól, pieprz,
Mięso, brokuły i cebulę zemleć w maszynce. Paprykę posiekać na drobno z pomidorem i czosnkiem. Wymieszać z mięsem. Dodać jajko oraz przyprawy wedle uznania. Smażyć na oleju ryżowym w formie małych placuszków z obu stron około 10 minut. Na koniec smażenia przykryć patelnię na około 3 minut aby kotlety się lekko poddusiły. Podawać można z warzywami, ziemniakami lub ryżem wedle uznania i diety.
Pół średniej wielkości świeżego brokuła
Pół papryki
Pół cebuli
Ząbek czosnku
Mały pomidor
Jajko
Przyprawa do kurczaka, sól, pieprz,
Mięso, brokuły i cebulę zemleć w maszynce. Paprykę posiekać na drobno z pomidorem i czosnkiem. Wymieszać z mięsem. Dodać jajko oraz przyprawy wedle uznania. Smażyć na oleju ryżowym w formie małych placuszków z obu stron około 10 minut. Na koniec smażenia przykryć patelnię na około 3 minut aby kotlety się lekko poddusiły. Podawać można z warzywami, ziemniakami lub ryżem wedle uznania i diety.
Smacznego!
kolejne pyszności!!! z pewnością zrobię !!!
OdpowiedzUsuń