Dzisiaj chciałam zaprezentować Wam, super
łatwy przepis na masło orzechowe z orzeszków ziemnych. Jednak zanim zdradzę Wam
przepis przyjrzyjmy się im bliżej:)
Orzeszki ziemne, fistaszki, zwane też
arachidowymi posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze. Popularne
fistaszki posiadają najwięcej białka - 25,8 g/100g - ze wszystkich orzechów.
Nie tylko w tej kwestii są rekordzistami, ponieważ posiadają również najwięcej
witaminy B3 ( niacyny), ponadto są źródłem tłuszczy jedno- i wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych, potasu, błonnika a także argininy ( jednego z aminokwasów
odpowiedzialnych za przyrost masy mięśniowej).
Do zrobienia domowego masła orzechowego
użyłam
200gram orzeszków ziemnych, które
zblendowałam do rzadkiego.
I w ten oto sposób, uzyskałam pół słoiczka
masła mniam mniam. :)
są wartościowym źródłem tłuszczu (jedno- i
wielonienasycone kwasy tłuszczowe), błonnika oraz witamin i składników mineralnych
(zwłaszcza potasu)
Wartości odżywcze orzeszków ziemnych (w
100 g)
Wartość energetyczna - 567 kalorii
Białko ogółem - 25,80 g
Tłuszcz - 49,24 g
Węglowodany - 16,13 g (w tym cukry proste 4,72)
Błonnik - 8,5 g
Witaminy
Tiamina – 0,640 mg
Ryboflawina – 0,135 mg
Niacyna - 12,066 mg
Witamina B6 - 0,348 mg
Kwas foliowy - 240 µg
Witamina E – 8,33 mg
Minerały
Wapń – 92 mg
Żelazo - 4,58 mg
Magnez - 168 mg
Fosfor - 376 mg
Potas - 705 mg
Sód – 18 mg
Cynk - 3,27 mg
Wartość energetyczna - 567 kalorii
Białko ogółem - 25,80 g
Tłuszcz - 49,24 g
Węglowodany - 16,13 g (w tym cukry proste 4,72)
Błonnik - 8,5 g
Witaminy
Tiamina – 0,640 mg
Ryboflawina – 0,135 mg
Niacyna - 12,066 mg
Witamina B6 - 0,348 mg
Kwas foliowy - 240 µg
Witamina E – 8,33 mg
Minerały
Wapń – 92 mg
Żelazo - 4,58 mg
Magnez - 168 mg
Fosfor - 376 mg
Potas - 705 mg
Sód – 18 mg
Cynk - 3,27 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz