środa, 13 lutego 2013

Buraczanka - sałatka z buraków

400 g buraków,
100 g serdelków drobiowych,
1 cebula dymka,
4 łyżki posiekanych ziół: majeranek, kminek, czosnek,
goździki.
Sos winegret z musztarda: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki soku cytrynowego, 1 łyżka musztardy.

Małe buraki ugotować. Ostudzić, pokroić na plasterki. Z serdelków zdjąć skórkę. Posiekać na plasterki. Cebulkę obrać, umyć, posiekać. Zioła umyć, drobno posiekać. Przygotować sos. Rozetrzeć dokładnie musztardę z solą i pieprzem, dodać sok cytrynowy, stale mieszając dolać oliwę. Buraki wymieszać z posiekana cebula, zalać sosem i wstawić na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem dodać do buraków pokrojone serdelki, wymieszać, posypać ziołami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz